Els beneficis del porteig ergonòmic
El porteig és un sistema de transport per al nadó que assegura en tot moment el contacte fisicoafectiu constant i una postura correcta tant per a ell com per a l’adult que porta, respectant cada etapa de desenvolupament anatòmic, fisiològic, biomecànic i psicomotor del nen. Per això el portabebès utilitzat ha de ser ergonòmic i complir els requisits bàsics del porteig segur. El porteig brinda als nadons una llarga llista de beneficis, intervinguts majoritàriament per la presència de l’oxitocina, protagonista del contacte afectiu i l’enllaç.
- Sensació de seguretat: quan un nadó neix identifica el seu hàbitat de confort en el contacte amb la mare o el pare, aquesta sensació de seguretat es manté en els nadons portats.
- Afavoreix la lactància materna: el contacte de la mare amb el nadó posa en marxa una cascada d’hormones relacionades amb la lactància materna, com l’oxitocina i la prolactina, això sumat que facilita la succió a demanda.
- Sensació de tranquil·litat, millora la qualitat del son, disminució del plor: la seguretat que li proporciona el contacte, ajuda el nadó a relaxar-se, que li sigui més fàcil agafar el son i que dormi durant períodes més llargs. Sentir que el nadó es troba tranquil i relaxat aporta als pares una sensació més gran de competència parental i reforça la seva autoestima.
- Potència l’aferrament segur: Tocar el nostre nadó, acariciar-lo, donar-li abraçades, ajuden al seu desenvolupament emocional, intel·lectual i social i el faran créixer com una persona segura i independent.
- Desenvolupament òptim del sistema nerviós: el nadó portejat que passa llargs períodes en alerta tranquil·la, rep l’estimulació primerenca adequada a l’interès que mostri segons el nivell de desenvolupament. A més, el balanceig estimula el seu sistema vestibular responsable de l’equilibri.
- Millora els còlics del lactant: la posició vertical i ventral beneficia el sistema digestiu del nadó ajudant-lo a expulsar gasos.
- Disminueix la prevalença de la depressió postpart: el cos de la mare està preparat fisiològicament per estar en contacte amb el nadó, això allibera hormones relacionades amb el benestar i la tranquil·litat emocional com l’oxitocina i les endorfines. A més el porteig ergonòmic prevé les plagiocefàlies posturals , el desenvolupament òptim de l’esquena i dels malucs , evitant postures forçades i tensions al cos del nadó.
Està demostrat que el porteig ergonòmic és segur si es realitza adequadament i té molts beneficis tant per al nadó com per al portejador. Hi ha diferents tipus de sistemes adaptats a cada etapa de desenvolupament del nadó, és important assessorar-se per una persona qualificada i assegurar els requisits bàsics perquè portejar es converteixi en una experiència enriquidora.
Deixa un comentari