Per cuidar cal cuidar-se: el postpart
Durant l’embaràs, el nostre cos canvia constantment: la postura, l’eix corporal, el desplaçament d’òrgans pel creixement del nadó, la respiració, les hormones, la digestió, etc. A mesura que creix el nadó, el nostre cos s’adapta. Després de nou mesos (aproximadament), arriba el moment del part i tenim el nostre nadó als braços. Després de nou mesos d’un ventre en creixement progressiu, zas! En qüestió d’hores, el nadó neix i la nostra panxa queda buida. I ara què? Què fem amb tots aquests canvis? Torna tot al vostre lloc de manera natural?
En aquest post, em centraré més concretament en la “barriga”, que ha patit els canvis més importants. El nostre abdomen s’ha distès per fer lloc al nadó i ara ha de recuperar la seva FUNCIONALITAT . Sí, dic funcionalitat en majúscules perquè, encara que moltes persones busquen la recuperació per estètica, totes s’haurien d’enfocar a la recuperació de les seves funcions.
En el nostre dia a dia realitzem accions que requereixen més o menys força, cosa que implica un augment de la pressió abdominal. El nostre abdomen ha de ser capaç de gestionar aquesta pressió correctament. Per exemple, tomba’t a terra amb els genolls flexionats i tus, què fa la teva panxa? Empeny cap a fora, cap a dins o no fa res? Què creus que hauria de fer? El nostre transvers ha d’activar-se davant d’un esforç, igual que el terra pèlvic. I no de forma voluntària, perquè no podem estar pensant constantment a contraure l’abdomen i el terra pèlvic; s’han d’activar i treballar automàticament quan ho necessitem.
Després de tenir el nadó, voldràs tornar a practicar el teu esport preferit: pàdel, córrer, bàsquet, futbol, crossfit… (no dic immediatament, algunes potser el vulguin reprendre de seguida, d’altres quan el nadó tingui 9 mesos, dos anys,…), o voldràs tenir un altre nadó (tampoc immediatament!), o sortir d’excursió amb el teu petit a la motxilla. Per tot això, és important ser conscients de la necessitat de recuperar la nostra faixa abdominal per evitar problemes a curt i llarg termini: incontinència de qualsevol tipus, diàstasi, dolors crònics, prolapses, etc.
Cuida’t al postpart tant, o més, del que ho vas fer durant l’embaràs. Per cuidar cal cuidar-se.
Deixa un comentari